maanantai 14. lokakuuta 2013

Gheton lapset on pihalla taas - niin kai minäkin.

Kärrynpyöriä, kuperkeikkoja, kehoista kirjaimia, huutoa, naurua, tönimistä, tuijotusta .. Viime viikolla sain kunnon kosketuksen työympäristöni teineihin ja lapsiin. Opetin pihan pienimmille kuperkeikkaa ja kärrynpyörää. Se on palkitsevaa, sillä he toistavat ennakkoluulottomasti kaiken perässä kuin pienet ankanpoikaset.




 Tiistaina sain jälleen vetää puolet afrotanssitunnista luovaa tanssia ja teatteriharjoitteita. Olin ihmeissäni kun tytöt muistivat viime kerran omasta päivän olosta tuotettua materiaalia ja olivat innokkaita kokeilemaan lisää. Suurimman osan aikaa normaalit afrotanssiopet olivat taka-alalla ja huojentuneita, että joku muu ottaa vastuun. Kuitenkin, joissakin ryhmädynamiikkaa tutkivissa harjoituksissa, kuten yhteisesti omilla kehoilla DANCA -sanan muodostuksessa ohjaajat tulivat siirtelemään tyttöjä, sillä tähän he olivat tottuneet. Marionetti-meininkiin. Mutta minä tahdoin, että tytöt pähkäilevät tehtävän läpi keskenään. Yritin tästä sanoa vetäjille, enkä ole varma menikö viesti perille. Luulen, että siitä pitää muistuttaa myös jatkossa. Tarkoitus on, että tytöt eivät ole ohjailtavia tai muodosta minun tahtomaani kuviota, vaan kehittelevät oman ratkaisun. Se ois sitä luovuutta.



Työpaikallani Batoto Yetussa minut oli määritelty edellisellä viikolla "The thinker beond the box" -tyypiksi, joten aloin pohtia mitä se oikein voisi tarkoittaa.
Löysin Projecto Amelien http://projectoamelie.tumblr.com/. Mietin, miten voisin lähteä ihan pienestä, muuttaa ympäristöäni pienillä ajatuksilla, näillä eväillä mitä minulla nyt on. Siispä yhdistin portugalin opiskelun ja pienet teot:


Askartelin lappuja, jossa kysytään muun muassa: Mitä kehollesi kuuluu tänään? Heräsitkö hymyillen?

"Näytät tänään todella ihanalta."  - Sitten liimailin niitä jokaisen tietokoneen ruutuun.

Keskiviikkona minun oli tarkoitus saada gheton nuoret miettimään, mitä tahtoisivat maailmassa. Mietin The Boxia, laatikkoa, miten ajatella siitä ulos. Miten saada nuoret ajattelemaan asioita perspektiivissä. Päätin rakentaa laatikon.

"Täällä asuu ihminen, joka voi muuttaa maailmaa."


Laatikon sisälle kävin ostamassa kiinalaisesta kaupasta peilin. Kun laatikko on kiinni, se päällä lukee: "Aqui esta a pessoa que puede mudar o mundo". Kun laatikon avaa; TÄTTÄRÄÄ! Sen on sinun oma naamasi. Päätin ottaa laatikon mukaan Mudar o mundo -hankkeen tapaamiseen. Ensimmäisellä kerralla oli tarkoitus tehdä brainstorm, ajatusmylly ihan mistä tahansa asiasta, mitä he tahtovat muuttaa tänään. Hankin suuria papereita, musiikkia ja valmistin  portugaliksi improtun SWOT- analyysin mahdollisille ideoille. Todellisuus ja toteutus oli sitten jotain ihan toista.


Mudar o mundo -tapaaminen klo 17.30. Siihen sovittuun aikaan.

MUDAR- tapaaminen 2 tuntia eteenpäin.


Nuoret valuivat paikalle miltei tunti sovitun tapaamisajan jälkeen. Batoto Yetussa työskentelevä, sessioon osallistuva Odette oli muistutellut nuoria tästä jo jonkun tovin. Soiteltiin perään, huudeltiin kadulle. Paikalle tullessa jokainen lösähti vuorollaan takakenoon tuoleille. Ja sitten alkoi huuto. Huone oli kaikuva. Oli täysin työ saada tyypit kuuntelemaan, mistä hommassa on kyse. Odette selitti hankkeen lyhyesti, on yksi kuukausi aikaa keksitä asia, jota he voisivat maailmassa muuttaa, ja siihen on mahdollisuus saada rahaa. Pyysin jokaista henkilökohtaisesti miettimään, jos voisit itse muuttaa mitä tahansa tässä maailmassa, mitä se voisi olla. Sitten ne kynät, musiikki, brainstorm. Keskellä laatikko, johon voi halutessaan kurkistaa. Tilanne päättyi niin, että yksi nuorista kirjasi kaikkien ideat, muut eivät liikkuneet tuoleilta. He ajattelevat kollektiivisesti. Ja tulos oli, että jos he voisivat muuttaa maailmassa mitä vain nuoret tahtoisivat ghettoon McDonald'sin. Samaan aikaan juuri näiden nuorien vanhemmat saavat ruoka-avustusta EU:lta, että voisivat viikoittain ruokkia perheensä. Mitä siihen voi sanoa?

Pikku-Shanti kuuntelee, kun Jessica kirjaa: Supermarket, Mäkki, parturi miehille, uima-allas...





Espaco EVOE
 Viime viikon henkireikä minulle oli EVOE:n Escola de Actores -koulun avoimet luovan tanssin, klovnerian ja äänentuottamisen tunnit. Bongasin onnekkaasti ilmaiset kokeilutunnit facebookista ja minulle jäi tosi hyvä maku opetuksen tasosta. Ainut vaan, että ilmaisten kokeilutuntien jälkeen lystistä tulee luonnollisesti maksaa. Tahtoisin jatkaa. Olen kaivannut ghetossa työskentelyn vastapainoksi laboritario-meininkiä, tummassa salissa teatteriin ja tanssiin keskittymistä kokijana, ei ohjaajana.

Espanjan muutaman vuoden takaiset LeCoqi:in fyysisen teatterin muistot palasivat lämmöllä mieleen, kun Philippe Gaulierin opissa ollut näyttelijä veti klovneriatuntia. LeCoqiin verrattuna Gaulierin opit tuntuvat lempeimmiltä. Italialaisen tanssijan pitämä Danca Criativa jäi myös vahvasti mieleen. Tunti päättyi tunneharjoitukseen, jossa vuorotellen kävellään ympäri piirin sisällä ajatellen kiihkeästi yhtä asiaa, jonka tahtoisi sanoa ääneen. Tahtotilan kasvaessa kävely nopeutuu juoksuksi ja lopulta purkaantuu ulos pysähdyksenä ja improvisoituna liikkeenä. Meitä oli pienessä, hikisessä salissa yli kolmekymmentä ja lattia oli hyvin liukas. Viimeisen osallistujan lähtiessä kiertämään kehää hän liukastui ja kaatui kasvoilleen. Menetti tajuntansa. Onneksi hän elpyi pian tajuihinsa ja teatterikoulun johtaja riensi rauhoittelemaan väkeä. Tunne- ja liikeharjoitteissa hallitun ja hallitsemattoman välillä tasapainoilu on haastavaa. Onnettomuus olisi voinut sattua kelle vain, mutta jostain syystä se sattui juuri sille ujoimmalle ja pienikokoisimmalle tytölle, joka teki harjoitteen viimeisenä kaikista meistä.

"Minulla on kaikki nämä ääriviivat enkä ole suhteessa kehenkään muuhun täällä, olen aivan erillisenä, minä olen vain minä. Ja minun pitäisi tulla minun kanssani toimeen." (Kyllikki Villa, Vanhan rouvan lokikirja)
Ennenkuin lähdin reissuun, kämppikseni Veera antoi minulle kirjan. Tunsin olevani pihalla, sillä jättäisin kaiken tutun taakse: Ihanan kämpän ja rutiinit, työt ja kaverit. Tuota opusta, Vanhan rouvan lokikirjaa, olen lukenut iltaisin. Olen miettinyt, mikä saa minut lähtemään matkaan ja yrittämään joka päivä ymmärtää minulle vierasta kieltä. Miksi tahdon väsyttää itseni ghetossa, tehdä työtä, jopa joka paikallisen kielen omaaville on hyvin haastavaa (heidän omien sanojensa mukaan taistelua)?
Miksi tahdon pitää itseäni liikkeessä?

Siispä päätin pysähtyä ja olla hetken itseni kanssa. Afrotanssitunnin jälkeen vietin lauantai-iltaa yksin kotona. Viikonloppu oli ensimmäinen, kun talossamme ei ollut ketään minun lisäkseni. Kämppikset olivat kotikylässään Pompalissa eikä joka viikonloppuinen vieraamme, siivoojamummeli Irmalinda jostain syystä saapunut vierailemaan. Vain minä, kynttilä ja Alentejon punaviini. Ymmärsin taas, kuinka pelottavaa sekä tärkeää pysähtyminen ja yksin oleminen on. Olen hyvin erillinen tässä kulttuurissa, vaikka elän tätä arkea. Olen sisällä, mutta kuitenkin aina ulkona.
Välillä unohdan, että olen vain käymässä. Olen vieras ja tahtoisin säilyttää kyvyn katsoa asioita siltä kannalta.  Ajoittaisesta yksinäisyydestä ja valitusta yksinolosta huolimatta, tai juuri sen ansiosta tunnen oloni kotoisaksi. Että täällä minun tulee olla juuri nyt ja kohdata omat pelkoni. Kun olin jo pesemässä hampaita ja vaipumassa ajatuksissa kauas pois, pelottavaan tulevaisuuteen, minut herätti tähän todellisuuteen ikkunan alla olevan baarin pihalla laulava kuoro. Roikuin sitten wc:n ikkunassa vielä puoli tuntia ja kuuntelin konserttia. Mietin, voisiko tällaista tapahtua Suomessa? Voisinko hengailla omassa kylppärissäni ja kuunnella laadukasta kuorolauluntaa iltatoimieni aikaan?

Löytämäni Projeton Amelien ansiosta kiinnitin tällä viikolla huomiota pieniin yksityiskohtiin, jotka palauttavat ihmisiä arjen murheista tähän hetkeen. Matkalla EVOE:n klovnitunnilla bongasin kadulta, Rua Augostolta seniorikuoron, joka ilakoi gospel-henkisesti "I NEED YOU!" Ja turistit keinuivat ympärillä. Liityin keinuntaan ja hymykuoroon.

Rua Augusto 8.10 klo 20.00.


Törmäsin myös mielenkiintoisiin kirkollisiin joukkoihin lauantaina, kun etsin Lissabonin suurinta kirpputoria, Feira da Ladraa.

Hipillä oli ainakin hauskaa.


Lähdin merta edemmäs kalaan. Feira da Ladraa mieluisampi kirppari löytyi kotonurkiltani, kulman takaa LX-Factorylta:


Lauantain yksin hengailun jälkeen päätin suunnata paikallisessa seurassa satumaiseen Sintran kaupunkiin. Viime viikoilla valloitettiin rantoja, nyt tahdoin nähdä taianomaisia puistoja, linnoja ja luontoa.




Syksy saapuu Sintraankin.


Viikkoni päättyi paikkaan, jossa näkee yli Sintran, Cascaisin sekä Lissabonin.




Huipulla ystäväni sanoi: "Kuvittele. Tältä paikalta voin nähdä koko elämäni kolmenkymmenen vuoden ajan. Sinulla on varmaan samanlainen paikka Suomessa?" Selitin, että minun tulisi kiivetä aika korkean niemen nokkaan, jota näkisin kulkuni Polvijärveltä Joensuuhun, Joensuusta Tampereelle ja Helsinkiin sekä Madridiin. Kaikki on suhteellista, mutta ymmärsin kuinka paljon elämääni on jo nyt mahtunut. Hiljaiseksi ja aika kiitolliseksi se hetki minut veti.

Sain ääneni takaisin illallisen jälkeen, kun pääsin jammailemaan suomeksi kahden kitaran kanssa. Se oli ehkä viikon voimallisin hetki, saada hetki irrotella omalla kielellään.

On maanantai-aamu, lokakuun puoliväli. Pian sataa ja koitan päästää arjen kyytiin. Pihalta sisälle. Suunnittelemaan maailman muutosta Mäkkiä tahtovien teinien, luovaa tanssia innokkaiden tyttöjen sekä teatteritoimintaa gheton asukkien kanssa.


Voikaa hyvin ystävät!

Beijinhos,
Anni



Hyvää ruokaa, kaksi kitaraa ja impro. Siitä on hyvä sunnuntai tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti